Jūsų asmens duomenų valdymas

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (ang. cookies). Naršydami toliau Jūs patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų naudojimo taisyklėmis.


Respublikinė Šiaulių ligoninė pacientų maitinimu rūpinasi pati

Data

2020 02 11

Įvertinimas
0
DSC03753.JPG
Pokyčių imtis Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorių Remigijų Mažeiką ragino ir LR sveikatos apsaugos ministro vykdomos iniciatyvos, dėl lopšelius- darželius ir mokyklas lankančių vaikų maitinimo pokyčių. Tad nuo lapkričio 1-oios dienos, kai buvo patvirtintas LR sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas dėl pacientų maitinimo organizavimo sveikatos apsaugos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo, nuveikta jau buvo daug. O nuo šių metų sausio 7 dienos gydymo įstaiga ir pacientai džiaugiasi kokybišku maistu. (Zitos KATKIENĖS )

Sveikesnis, estetiškos išvaizdos ir pacientų būklę atitinkantis maitinimas – tokį nuo Naujųjų metų savo pacientams siūlo Respublikinė Šiaulių ligoninė, nusprendusi atsisakyti išorės tiekėjo paslaugų ir įkūrusi savo virtuvę.

Jos atidaryme dalyvavęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugiasi, kad dar viena mūsų šalies gydymo nusprendė pati gaminti maistą savo pacientams, užuot šią paslaugą pirkusi iš tiekėjų.

„Kaip rodo praktika, vietoje pagamintas maistas yra pilnavertiškesnis, sveikesnis ir yra kur kas daugiau galimybių jį patiekti estetiškai. Tai parodė ir mobilios ekspertų komandos vizitai į mūsų šalies gydymo įstaigas. Tad virtuvės atidarymas išties svarbus įvykis ne tik ligoninės bendruomenei, bet ir visam Šiaulių kraštui“,–  sako ministras A. Veryga.

Už pokyčius, ministro teigimu, būtina padėkoti ir partneriams – virtuvės šefams bei dietologams, be kurių pagalbos pokyčiai per daugybę metų nusistovėjusių mitybos tradicijų taip ir nebūtų pasiekę.

Pokyčius virtuvėje ir specialiai pacientams pritaikytus dietinius patiekalus pristatė ligoninės  Maisto paruošimo skyriaus darbuotojai ir jiems talkinę Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo lapkričio 1 d. į ligoninę patekę pacientai savo lėkštėse turėtų neberasti riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų bei kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų. Šių privalomų taisyklių turi būti paisoma visose stacionarinėse gydymo įstaigose.

Pokyčiai inicijuoti, siekiant, kad pacientai būtų maitinami kokybišku, subalansuotu, jų poreikius pagal susirgimą atitinkančiu maistu. Tai iki šiol užtikrino tik dalis gydymo įstaigų, kitoms, kaip parodė mobilios ekspertų komisijos vizitai įvairiuose šalies regionuose, tikrai būta kur pasitempti.

 

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika sakė, kad nuo praėjusių metų balandžio pradėtos aiškintis ne tik  būtinybė, bet ir galimybes. Sudaryta darbo grupė, kuri išsiaiškino situaciją: koks tiekiamas maistas, ar patenkinti pacientai.  Visuomenės sveikatos centro laboratorijoje atliktas tyrimas, rezultatai pribloškė -  maistas neatiko energetinio reikalavimo, baltymų ir visų kitų medžiagų kiekio.